Sprawa wygl±da tak:
Kupi³em we wrze¶niu od developera mieszkanie w bloku.
Blok ma w³asn± kot³owniê.
Ka¿de mieszkanie do C.O i CW ma w³asny wymiennik ciep³a tzw. Logotermê. Ka¿de mieszkanie ma licznik ciep³a mierz±cy zu¿ycie w GJ.
Gdy kupowa³em mieszkanie developer (obecnie zarz±dca naszego bloku) poda³ mi, ¿e 1GJ bêdzie kosztowa³ 45z³. Teraz po pierwszym spisaniu liczników wyliczy³, ¿e jednak bêdzie to 120z³/1GJ.
Sposób w jaki to obliczy³ jest wed³ug wzoru: K/Z = C
gdzie:
K - koszty kot³owni - zu¿ycie pr±du i gazu
Z - suma GJ z liczników wszystkich mieszkañ bloku
C- wyliczona cena za 1GJ
I teraz pytanie, czy jest to dobry sposób obliczania? Dziwi mnie i resztê cz³onków wspólnoty tak wysoka cena - w blokach obok, z identyczn± kot³owni± ich koszty za 1GJ s± na poziomie 60-70z³.
Dorad¼cie co z tym zrobiæ, co sprawdziæ, jak wykryæ b³±d w ich obliczeniach?
Z tego powodu niektórzy ludzie z okres wrzesieñ - grudzieñ maj± po 1500z³ niedop³aty...
Wojtek 151 23/02/2009 17:27 Mam pytanie odno¶nie wyboru kot³a Taurus Bawó³ czy Defro Optima plus który lepszy.
grzelo045 19/02/2009 17:39 mam domek o pow 120m2 i do tej pory ogrzewa³em kominkiem i gazem(kocio³ 2-u funkcyjny) mam ochotê pod³±czyc piec na paliwo sta³e typu wêgiel czy mia³.czy moge liczyæ na jakiekolwiek oszczêdnosci?
wodnik1957 02/10/2008 20:17 oraz glixoterm ,eco,mpg a mo¿e inne WA¿NE MUSZ± MIEæ ATEST
wodnik1957 02/10/2008 20:11 Mam problem ,czym zalaæ co na zimê, domek letniskowy.Jest to nowe centralne w miedzi grzejniki stalowe,oraz gdzie taki p³yn kupiæ w trójmie¶cie. Je¶li chodzi o p³yny to mam nazwy tych p³ynów ERGOLID