TanieCentralne.PL - Centralne Ogrzewanie w pigu³ce
Nawigacja
Strona G³ówna
Artyku³y
Wiadomo¶ci
Download
Forum
Linki
FAQ
Galeria
Szukaj
Kontakt
Ostatnie Artyku³y
Kot³y typu TRIO
Kot³y typu DUO
Bufory do kot³ów na ...
T³okowce
Klimosz Ling z retor...
Polecamy
Kot³y Zêbiec
Kocio³ Viadrus
Piece SAS
Piec Defro
Piece Taurus
Bojlery
Solary Hewalex
Losowe Zdjêcie
THERA 4
THERA 4
Akcesoria
Ankieta dla U¿ytkowników
Jaki kocio³ posiadasz ?

¯eliwny

Stalowy

Musisz siê zalogowaæ, ¿eby móc g³osowaæ w tej Ankiecie.
Reklama
Zobacz Temat
TanieCentralne.PL - Centralne Ogrzewanie w pigu³ce | Centralne ogrzewanie | Kot³y c.o.
Autor Ekocentr Kw 25 Kw/geco G-403
mr_andre
U¿ytkownik

Data rejestracji: 27.01.09
Dodane dnia 27-01-2009 15:15
Witam Was drodzy znawcy tematu ogrzewania ;] Chcia³bym siê do Was zwróciæ z pro¶b± o pomoc przy ustawieniu pieca takiego jak w temacie czyli: EKOCENTR KW 25 kW z sterownikiem Geco G-403. Chcia³bym siê dowiedzieæ czy spalanie w moim piecu jest w granicach normy, zbiornik na paliwo starcza na dwa dni, w opisie pieca wyczyta³em ¿e powinien wystarczyæ na trzy lub cztery. Mój problem polega na tym i¿ nie znam na tym tongue.gif . Metod± prób i b³êdów ustawia³em ró¿ne parametry sterownika skutkiem czego jest aktualne ustawienie pieca, czyli czas przestoju pracy to 6:30 min, czas pracy 4 min. Poni¿ej podajê parametry jakie mam ustawione:

u0 - Temperatura zadana wody wylotowej z kot³a: 45
u1 - Czas podawania wêgla do kot³a C.O: 17
u2 - Czas postoju podajnika wêgla: 55
u3 - Czas podtrzymania: 30
u4 - Opó¼nienie wy³±czenia wentylatora w podtrzymaniu: 40

C0 = 00
C1 = 01
C2 = 05
C3 = 25
C4 = 04
C5 = 00
C6 = 00

d0 = 40
d1 = 90
d2 = 30
d3 = 03
d4 = 40

Piec ten ogrzewa domek jednorodzinny o powierzchni ~ 140 m2. Na parterze ogrzewanie jest pod³ogowe, na piêtrze s± grzejniki, za wyj±tkiem ³azienek, gdzie równie¿ jest ogrzewanie pod³ogowe. W tej chwili ogrzewany jest g³ównie parter z racji tego ¿e piêtro jest jeszcze remontowane. Domek ocieplon± ma 1 ca³± ¶cianê oraz po³owê 2, styropianem 10. Mo¿e to u³atwi ewentualn± diagnozê. Do pieca pod³±czony jest równie¿ bojler. Po ustawieniu pieca na min. temperaturê 40 *C jest ciep³o w domu, mogê powiedzieæ ¿e tak idealnie, nie za gor±co nie za zimno. Temperatura na zewn±trz -2 do 4 *C. Tylko jest jeden minus musia³em podnie¶æ do 45*C bo woda do kompania troszkê za ch³odna ;].

Poni¿ej zdjêcie paleniska, z czego co wyczyta³em z forum wydaje mi siê ¿e jest prawid³owy poniewa¿ tworzy siê ma³y kopczyk, wypalony wêgiel tworzy ma³e grudki które przy dotkniêciu rozpadaj± siê.
Ostatnie zdjêcie przedstawia wyj¶cie z pieca. Czerwona p±pka pompuje wodê do ogrzewania domu, niebieska do bojlera. Za czerwon± pompk± miedziane rurki id±ce w prawo s± od podgrzewania pod³ogowego na parterze. te id±ce w górê od piêtra.

Troszkê siê mocno rozpisa³em, no ale mam nadziejê ¿e to pomo¿e przy ewentualnej ocenie instalacji i wychwyceniu potencjalnych b³êdów w ustawieniu pieca.
Skocz do Forum:
Ostatnie aktywne Tematy
Forum W±tek Odpowiedzi Ostatni Post
Instalacje c.o. Jaki podgrzewacz do wody 1 Emilio 20-08-2010 20:58
Grzejniki c.o. zawór termostatyczny na pow... 1 Krzysiek79 16-08-2010 21:22
Instalacje c.o. Wykonanie pod³ogówki 2 Krzysiek79 16-08-2010 21:20
Instalacje c.o. Naczynia przeponowe 2 Krzysiek79 13-08-2010 21:16
Opa³ Koszt ogrzewania gazem 0 Emilio 12-08-2010 21:38
Reklama
Grzejniki, kot³y, kominki, piece co

Klimosz, Viadrus - serwis
W±tki na Forum
Najnowsze Tematy
Jaki podgrzewacz do ...
zawór termostatyczny...
Wykonanie pod³ogówki
Naczynia przeponowe
Koszt ogrzewania gazem
Najciekawsze Tematy
Jaki kocio³ na pa... [17]
ling duo 15 kw [9]
SAS-eco czy TAUR... [9]
Koszt ogrzewania ... [8]
LingDuo52 ze ster... [6]
Logowanie
Nazwa U¿ytkownika

Has³o

Nie jeste¶ jeszcze naszym U¿ytkownikiem?
Kilknij TUTAJ ¿eby siê zarejestrowaæ.

Zapomniane has³o?
Wy¶lemy nowe, kliknij TUTAJ.
Shoutbox
Tylko zalogowani mog± dodawaæ posty w shoutboksie.

TeCe
23/05/2009 13:38
Moim zdaniem Taurus Bawó³.

Wojtek 151
23/02/2009 17:27
Mam pytanie odno¶nie wyboru kot³a Taurus Bawó³ czy Defro Optima plus który lepszy.

grzelo045
19/02/2009 17:39
mam domek o pow 120m2 i do tej pory ogrzewa³em kominkiem i gazem(kocio³ 2-u funkcyjny) mam ochotê pod³±czyc piec na paliwo sta³e typu wêgiel czy mia³.czy moge liczyæ na jakiekolwiek oszczêdnosci?

wodnik1957
02/10/2008 20:17
oraz glixoterm ,eco,mpg a mo¿e inne WA¿NE MUSZ± MIEæ ATEST

wodnik1957
02/10/2008 20:11
Mam problem ,czym zalaæ co na zimê, domek letniskowy.Jest to nowe centralne w miedzi grzejniki stalowe,oraz gdzie taki p³yn kupiæ w trójmie¶cie. Je¶li chodzi o p³yny to mam nazwy tych p³ynów ERGOLID

Archiwum
U¿ytkowników Online
Go¶ci Online: 1
Brak U¿ytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 113
Nieaktywowany U¿ytkownik: 7
Najnowszy U¿ytkownik: niumara